“Je geeft je gasten een reden om terug te komen”

Sander van Haasteren, Eigenaar van Pieterman

Pieterman combineert smaak met streekgevoel 

Sander van Haasteren (35) staat inmiddels al bijna negen jaar aan het roer van Pieterman, een eigentijds restaurant in Volendam dat met zowel het interieur als de menukaart een warme ode brengt aan het iconische vissersdorp. 

Een kleine tien jaar geleden begon Van Haasteren als freelancekracht. Niet veel later kwam de vraag wie het stokje over wilde nemen – een kans die hij met beide handen aangreep. Hij verhuisde van Utrecht naar Purmerend en werd eigenaar van het restaurant. 

“We schenken alles van Horecabier – behalve de Bock,” vertelt hij. “Die is nét te seizoensgebonden voor ons. Maar de IPA, Tripel, Wit en Blond zijn hier razend populair. We hebben er een volwaardige, herkenbare bierlijn van gemaakt, helemaal in het thema van onze locatie.” 

 

De bieren dragen namen die verwijzen naar de ligging aan de Marinahaven: Mermaid Blond, Kompas Wit en Krachtvast Tripel, compleet met een stijlvol anker in het logo. Elk bier heeft een eigen kleur en embleem, duidelijk zichtbaar op de taplenzen. “Dat maakt het aantrekkelijk, herkenbaar en onderscheidend.” 

Volgens Van Haasteren sluit het volume van de zaak naadloos aan op wat Horecabier hen kan bieden: “We zijn een groot restaurant met veel gasten die op zoek zijn naar iets nieuws. Daardoor kunnen we een breed scala aan bieren aanbieden, die ook allemaal goed doorlopen. Tegelijkertijd creëren we onderscheidend vermogen. Het is belangrijk om als restaurant continu op zoek te zijn naar iets nieuws dat je goed kunt uitvoeren. Niet veel zaken kunnen zeggen dat ze zo’n uitgebreide bierlijn op de kaart hebben staan.” 

Ook zakelijk is de keuze slim. “De inkoopprijs ligt gunstig, onder het huidige marktgemiddelde. Daardoor kunnen we onze eigen bieren net iets vriendelijker prijzen op de kaart, zonder in te leveren op marge – integendeel zelfs. Het levert onderaan de streep meer op.” 

Maar er speelt meer mee dan alleen rendement. “Je geeft je gasten een reden om terug te komen. Leffe Blond is ook lekker, maar dat koop je ook in de supermarkt. Gasten herkennen bekende merken en denken dan: laat ik hier eens iets anders proberen. Dat is precies het moment waarop onze eigen bieren het verschil maken.” 

Op tafel ligt een fraai vormgegeven kaartje dat gasten nieuwsgierig maakt. Met teksten als ‘Sinds 2016 ziet de bemanning van Pieterman het leven in de haven aan zich voorbijgaan’ en ‘Voel je kapitein en gooi het anker uit’ brengen we alles met een knipoog – passend bij de locatie en identiteit. “Nederland is al een echt waterland,” zegt Van Haasteren, “maar als je dat ergens ervaart, dan is het wel hier in Volendam.” 

Van Haasteren predikt niet alleen; hij proeft ook. “Ik lust graag een tripel, en ik kies liever onze eigen dan een ander. Ik ben eraan gehecht geraakt.” Ook de gasten reageren goed op het bier. Op Untapped, een applicatie voor bierliefhebbers, scoren de bieren van Pieterman ruime voldoendes. “Naast de gevestigde merken worden de biertjes goed beoordeeld.” 

Volgens Van Haasteren is een goed verhaal achter het bier minstens de helft van de ervaring. “We hadden eerst een automatische wijntap, maar die hebben we laten ombouwen tot bierzuil. Inmiddels hebben we twaalf bieren op tap, waarvan zes onder ons eigen merk. Een mooie presentatie en zorgvuldige uitvoering doen al de helft van het werk. De smaak doet de rest.” 

Over de samenwerking met Horecabier is hij meer dan tevreden. “Ze hebben ontzettend goed meegedacht over de vormgeving – van de taplenzen tot aan de namen. Ik had enkel nog in mijn hoofd dat we bieren verwant moesten worden aan de locatie, samen hebben we daar goed over kunnen sparren. Een prettige samenwerking, en daarnaast word ik ook altijd vlot te woord gestaan.” 

Geïnteresseerd in een biermerk voor uw onderneming?
“Ons bier krijgt een goede score van online bierrecensenten. Dan weet je dat het goed zit!”

Robert van Oirschot, Mede-eigenaar Beniras Bar & Kitchen

“Horecabier is kostentechnisch heel aantrekkelijk, de service is uitstekend en je hebt als ondernemer alle vrijheid. Een aanrader!”

Emma Buis, beheerder van Kasteel Radboud

Toon alle referenten
Group 5
Bier in je mailbox!

Onze bierbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte en maak kans op een 20 liter fust Horecabier!

Fill 1 20-liter fust pilsener
whatsAppIcon