Accijnsverhoging op alcoholhoudende dranken: wat kun je verwachten?

besparing berekenen fust bier

Hallo! Ik ben Ronald Bolhuis, medeoprichter van Horecabier. In de wereld van alcoholhoudende dranken zal er een accijnsverhoging plaatsvinden die de prijzen van onze dranken zal gaan beïnvloeden. In deze blog willen we graag duidelijk uitleggen wat de accijnsverhoging precies inhoudt. Daarnaast willen we transparant en eerlijk zijn over de negatieve impact op de kostprijs van Horecabier, waardoor onze prijzen helaas zullen gaan stijgen.

Waarom accijnsverhoging?

Ondanks diverse inspanningen vanuit brouwers om deze stijging te voorkomen, zal de accijns op alcoholhoudende dranken zal per 1 januari 2024 met zo’n 8 procent stijgen. De overheid heeft hiervoor twee redenen. Ten eerste willen ze hiermee meer geld innen voor de koopkrachtondersteuning van lagere inkomens. Daarnaast wil de overheid gebruik van alcohol ook om gezondheidsredenen ontmoedigen.

Verandering in accijnsberekening: van Plato naar alcoholpercentage

Voorheen was de accijnsberekening gebaseerd op graden Plato, een maatstaf voor opgeloste stoffen per 100-gram wort, de basis van bier. Deze methode verandert echter naar het percentage alcohol per hectoliter, met tarieven van €7,51 per HL per volumeprocent alcohol voor de kleine brouwerijen en € 8,05 voor de grote brouwerijen. De accijns zal dus niet meer gebaseerd zijn op de hoeveelheid wort, maar op de hoeveelheid alcohol. Hoe zwaarder de alcoholhoudende drank, hoe groter de prijsstijging als gevolg van de belasting per volumeprocent alcohol.

Rekenvoorbeeld

Het volgende rekenvoorbeeld illustreert de concrete gevolgen van deze verandering:

Voorheen koste een 20L fust Horecabier Goud € 36,00 ex BTW inclusief € 7,02 accijns. Per 1 januari kost een 20L fust 38,00 ex BTW inclusief 7,58 accijns.

Voor Horecabier Zilver is de nieuwe berekening veel nadeliger. 20L fust Horecabier Zilver kost nu € 33,00 ex BTW en bevat € 5,27 accijns. Met de nieuwe berekening en verhoging stijgt de accijns naar 7,21 en komt de nieuwe prijs op € 36,00 ex BTW.

Directe en indirecte gevolgen voor Horecabier

De accijnsverhoging zal 1 op 1 worden doorbelast aan de ondernemer en consument, wat betekent dat de prijzen van Horecabier zullen stijgen door deze nieuwe overheidsmaatregel. Daarnaast hebben wij te maken met een verhoging van de productiekosten en de transportkosten. Deze worden voornamelijk door de stijgende energie-, personeels- en brandstofkosten veroorzaakt. Deze verhogingen leiden tot een verhoging op de kostprijs excl. accijns van 4%.

Wij hebben met de nieuwe prijsstelling geprobeerd om onze marktpositie te behouden en de totale prijsstijging van acceptabel te houden. De totale prijsstijging voor Horecabier Goud is 5,5% en voor Horecabier Zilver, Horecabier Tripel en IPA is dat 10,4%. Dit komt door de nieuwe accijns rekenmethode, de accijnsverhoging en de prijsstijging van kosten. Wij zijn ervan overtuigd dat onze producten nog steeds een goede concurrerende prijs hebben in de horecamarkt. De kwaliteit en smaak blijven natuurlijk hetzelfde!

Horecabier houdt het eerlijk!

Veel grote brouwers gebruiken de nieuwe accijnsverhoging als excuus om hun prijzen meer dan nodig te laten stijgen. Bij Horecabier doen wij hier niet aan mee, want wij willen bier graag betaalbaar, maar vooral eerlijk houden!

Wil jij graag op de hoogte blijven van nieuws en updates? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief via onze contactpagina.

ronald horecabier

 

Hallo! ik ben Ronald Bolhuis, in 2005 heb ik samen met Harm van Deuren Horecabier.nl opgericht, met als doel het leveren van premium bier voor een eerlijke en scherpe prijs! Onze bieren gaan hand in hand met onze service en advies. Nieuwsgierig geworden naar Horecabier? lees hier ons verhaal.

horecabier nieuwsbrief

Onze bierbrief ontvangen?

*Bij het versturen van dit formulier ga je akkoord met onze Privacy Policy. Horecabier wordt beschermd door reCaptcha. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

Group 5
Bier in je mailbox!

Onze bierbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte en maak kans op een 20 liter fust Horecabier!

Fill 1
whatsAppIcon