Topkastelein Martien Evers pleit voor vaste bierprijs

proosten met bierglazen horecabier

Martien Evers van het Nijmeegse topcafé Café Jos pleit voor versimpeling van de biercalculatie. Evers stelt voor dat brouwers met een vaste literprijs gaan werken voor zowel fles, fust als kelderbier, en dat ze stoppen met hectoliterkortingen en staffelkortingen. Horecaondernemers die extra diensten afnemen zoals tapinstallaties of financiële hulp vragen, betalen een toeslag op de vaste kale literprijs.

Dat laat Evers, die een paar jaar geleden met zijn zaak werd uitgeroepen tot beste café van Nederland, weten voor de camera van Misset Horeca. De eigenaar van Café Jos reageert desgevraagd op de brede discussie over de bierprijzen waar horecaondernemers mee te maken hebben.

Volgens de toonaangevende kastelein moeten we terug naar een vaste literprijs van bier. ‘Je ziet bij de prijsvechters wat bier kost, zo’n 1,25 tot 1,50 euro per liter. Die prijzen zouden de standaard moeten zijn. Alles wat daarboven zit is onduidelijkheid en dat zou er tussenuit gehaald moeten worden. Bij de grote brouwers wordt dat teruggegeven aan diegene die om korting vragen en op korting aandringen. Ik zet in mijn onderhandelingen in op literprijs per bier en praat niet over hectoliterkortingen of staffelkortingen. Dat maakt het alleen maar onduidelijker, moeilijker berekenbaar, minder controleerbaar en minder transparant’, aldus Evers, die eind 2008 op nummer één stond in de Café Top-100.

Ideaal zou volgens Evers zijn dat brouwers werken met drie prijzen. Evers: ‘Dat is een kale bierprijs per liter. Wil je diensten of een tapinstallatie, dan komt er een opslag van een paar dubbeltjes bij. Wil je het volle pakket en bij de bedrijfsstart worden geholpen met financiële borgstelling, dan is daar een hogere bierprijs aan gekoppeld. Laat dat duidelijk zien, dan weet iedereen waar hij aan toe is. Hang daar geen verplichtingen aan en zorg dat de kwaliteit van de producten goed zijn, zodat ze daarom voor je kiezen’.

In de bierdiscussie die de laatste jaren flink gaande is, wordt volgens Evers veel te veel om de hete brei heen gedraaid. ‘De hoogte van de bierprijs is ontstaan in de vorige eeuw toen het gebruikelijk was dat brouwerijen meer diensten dan alleen het bier leverden. Ze namen de rol van de bank over in ruil voor afnameverplichtingen. Die situatie werd algemeen en de prijs van pils steeg. Daarna is er verzet gekomen en zijn de diensten teruggelopen, maar de prijs is op hetzelfde niveau gebleven. Er kwam een luchtbel in de prijs’, aldus Evers, die de historie van de hoogte van de bierprijs in de discussie mist.

BRON: Misset Horeca

horecabier nieuwsbrief

Onze bierbrief ontvangen?

*Bij het versturen van dit formulier ga je akkoord met onze Privacy Policy

Group 5
Bier in je mailbox!

Onze bierbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte en maak kans op een 20 liter fust Horecabier!

Fill 1
whatsAppIcon