Henk Westbroek in opstand tegen Brouwerij

Het moet maar eens afgelopen zijn met de macht van de bierbrouwers, vindt Henk Westbroek. Al ruim 18 jaar huurt de bekende zanger het pand van Bavaria in Utrecht waarin zijn café-restaurant Stairway to Heaven zetelt. Hij is verplicht producten van de Brabantse bierbrouwer af te nemen. ‘Als het aan mij ligt, maken we een einde aan die macht,’ vertelt hij vandaag in het AD.

Voor veel Nederlandse horecaondernemers is het een crime: de contracten waar je als kroegbaas aan vastzit. De meeste horecapanden in Nederland zijn eigendom van de grote bierbrouwers, die eisen dat huurders hun assortiment afnemen. Bier van de concurrent is niet toegestaan. Horecaondernemers hebben zo een beperkte keuze in hun aanbod. En amper onderhandelingsruimte, de brouwers zijn namelijk de baas.

Oneerlijk

Voor Westbroek liep de emmer over toen Bavaria hem in zijn ogen oneerlijk behandelde. Een jaar lang was hij met de brouwer in gesprek om een bierkorting te bedingen, vanwege de financiële crisis en de slechtere bereikbaarheid van zijn zaak door de vele werkzaamheden in Utrecht. De brouwer zou een aanbod doen, maar wilde dat niet schriftelijk vastleggen.

Tot ergernis van Westbroek. ‘Ik neem niet graag overhaaste beslissingen en ga niks mondeling toezeggen. Zoiets wil ik graag rustig op papier lezen.’ Het antwoord dat Westbroek kreeg, deed zijn bloed koken. ‘Ze zeiden letterlijk: ‘Zo doen wij geen zaken. Denk maar niet dat je Bavaria aankunt’. Nou, dat zullen we nog wel eens zien.’

Als het aan Westbroek ligt, komt er een einde aan heerschappij van de brouwers. ‘Het is bijna crimineel gedrag. In 2007 kregen de Nederlandse brouwerijen van eurocommissaris Neelie Kroes een boete van 273 miljoen vanwege kartelvorming. Nog steeds hebben ze het in de Nederlandse horeca voor het zeggen.’

Proces

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spande vorig jaar een proces aan tegen de vier grote bierbrouwerijen: Heineken, Grolsch, Bavaria en het Belgische Inbev. Directeur Lodewijk van der Grinten zei destijds dat er een einde moest komen aan ‘de walgelijke wurgcontracten’. Het proces loopt nog.

Reactie Bavaria

Bavaria zegt dat er al contact is geweest met Westbroek om de situatie op te lossen. Topman Peer Swinkels trachtte de situatie persoonlijk te sussen en heeft toegezegd binnenkort met Westbroek om de tafel te gaan. Woordvoerder Inge van der Heijden zegt dat uitbaters vrij zijn een pand te huren. ‘Dat gebeurt altijd uit vrije wil.’

bron: Algemeen Dagblad

horecabier nieuwsbrief

Onze bierbrief ontvangen?

*Bij het versturen van dit formulier ga je akkoord met onze Privacy Policy. Horecabier wordt beschermd door reCaptcha. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

Group 5
Bier in je mailbox!

Onze bierbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte en maak kans op een 20 liter fust Horecabier!

Fill 1
whatsAppIcon