Geen prijsstijging Horecabier 2016

besparing berekenen fust bier

Een verbod op exclusieve afnameverplichtingen in contracten tussen bierbrouwers en horecaondernemers is niet nodig. De biermarkt is voldoende dynamisch zolang brouwerijen strijden om verkooppunten en horecaondernemers onderling concurreren. Dit stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een vrijdag gepubliceerde analyse van de biermarkt in Nederland.

‘Het effect van deze verplichtingen op de mededinging is niet zo groot dat dit een verbod zou rechtvaardigen. Maar we vinden het wel van belang dat de onderhandelingspositie van de horecaondernemer ten opzichte van de brouwer wordt versterk’, aldus bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van ACM.

De toezichthouder pleit in dat verband voor duidelijker en eenvoudiger contracten tussen brouwers en horecaondernemers.

De voorwaarden op langere termijn, bijvoorbeeld bij tussentijdse beëindiging, afschrijvingssystematiek en de waarde van bruikleengoederen zijn beter te regelen, zegt de ACM. Dat maakt het voor de horeca-exploitant eenvoudiger naar een andere brouwer over te stappen.

Bierbrouwers en horecaondernemers kunnen afspreken zich voor langere tijd aan elkaar te binden. De analyse laat zien dat ruim 20 procent van de ondernemers ongebonden is. Andere ondernemers hebben een tapinstallatie in bruikleen (ruim 50 procent), huren het pand (17 procent) of ontvangen een lening (10 procent).

Misset horeca

Bron: ANP

horecabier nieuwsbrief

Onze bierbrief ontvangen?

*Bij het versturen van dit formulier ga je akkoord met onze Privacy Policy

Group 5
Bier in je mailbox!

Onze bierbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, blijf op de hoogte en maak kans op een 20 liter fust Horecabier!

Fill 1
whatsAppIcon