De prijs van pils stijgt onevenredig hard in vergelijking met de inflatie. Misset onderzocht de prijzen van de afgelopen tien jaar. En waar brouwers voorheen wezen naar grondstof- en olieprijzen, blijken deze nu, nu ze niet gestegen zijn, ‘slechts een onderdeel van de totale kostprijs’ te zijn. ‘De markt is totaal verziekt.’
De prijzen van pils zijn in 2015 opnieuw gestegen. Ondanks het feit dat grondstof- en olieprijzen dat niet deden. In een reactie laten brouwers weten dat deze prijzen echter’ slechts een onderdeel van de totale kostprijs van een fust bier zijn’. Toen Misset in 2012 onderzocht waarom de prijzen zo gestegen waren, werd er door de brouwers juist gewezen naar grondstoffen en olieprijzen: ‘Voornamelijk de significante stijging van de grondstofprijzen vormt een extra druk op de kosten.
Onverklaarbare stijging pilsprijs
Accijnzen en inflatie zijn ook vaak debet aan prijsstijgingen van pils. Maar in hoeverre? Misset zette de prijsstijging van de afgelopen tien jaar echter tegenover de inflatie, inclusief de accijnsverhoging. Wie die lijnen naast elkaar legt, ziet dat de pilsprijs flink veel harder stijgt dan de inflatie. Concreet reageren daarop willen de brouwers niet. ‘Concurrentie-oogpunt’ of gewoon ‘Op de prijsstijging van de laatste jaren willen we niet concreet ingaan.’
Verziekte markt
Volgens horeca-adviseur Ton Lenting is de markt ’totaal verziekt’. ‘Aan de ene kant zie je de enorm stijgende bruto bierprijs. Maar aan de andere kant krijgen ondernemers die wél kunnen onderhandelen tot ruim de helft korting.’ Daarnaar verwijst ook Ben Maas. Hij onderhandelt namens ondernemers met brouwers. ‘Maar om gunstige voorwaarden er uit te onderhandelen moet je wel aan minimaal drie eisen te voldoen. ‘Je moet het kunnen, je moet vrij zijn van brouwer en je moet voldoende pils verkopen.’
Door Michael Simon in Misset Horeca